Industria Muzicala

E16 Music Matters - Cristina Comandașu (director Radio România Muzical)

George Durbalau Episode 16

Salutare, bine te-am regăsit! Episodul de față este o continuare a eforturilor mele de a merge spre zonele muzicale (ale acestei industrii românești) care nu au fost bătute prea mult în contextul culturii pop. Desigur, muzica clasică, muzica cultă este de ceva ani în atenția tuturor genurilor muzicale și aici vorbesc despre anii 90-00 când muzica rock, mai întâi, a găsit de cuviință să meargă spre acest melanj sonor al instrumentelor moderne alăturate sunetului unei orchestre sau ansamblu instrumental. Mai apoi a devenit o modă – cee ace însemna că dacă ești un artist cu adevărat serios, trebuie să ai fie un show cu orchestră, fie măcar câteva viori pe scenă. Nu mă întelegeți greșit, iubesc când aceste combinații sunt realizate cu cap, cu ureche, cu respect și pricepere. Dar, muzica cultă nu e despre asta. Este, bineînțeles, în continuare considerată muzica cea mai înaltă. Printre cele mai complexe forme de artă create vreodată se află capodoperele muzicii clasice și o explorare a marii muzici poate începe de oriunde, atât timp cât ai un ghid de nădejde. Ca împătimit de muzică de când mă știu  mi- am dorit să îmi fac timp să mă afund în a explora cu cap și coadă muzica clasică. Niciodată nu am avut suficient timp... Și atunci, pentru că nu am uitat dorința asta și pentru că am găsit oportunitatea ideală de a avea un ghid și propria lui poveste să-mi îndrume pașii, am pornit la realizarea unui nou episod din seria Music Matters, pentru că muzica clasică contează cu adevărat!

Omul cu care am ales să vorbesc are, pe lângă calitatea de a fi un cunoscător atent, pasionat și la zi, mai are una care ne leagă – este om de radio. Cristina Comandașu, manager general Radio România Muzical, a acceptat să purtăm o discuție despre transformarea ei din muzician în om de radio, despre muzica clasică și despre radio. Bineînțeles și despre multe altele ce țin de prezent și modul în care consumăm această muzică. 

Support the show

https://www.facebook.com/industriamuzicalapodcast/
https://www.youtube.com/@Industria_Muzicala_Podcast
https://www.instagram.com/industria_muzicala_podcast_hub/
https://www.tiktok.com/@industriamuzicalapodcast
https://www.threads.net/@industria_muzicala_podcast_hub
https://lnkfi.re/IndustriaMuzicalaPodcast

Cristina Comandașu – Music Matters – Industria Muzicală podcast

 

Salutare, bine te-am regăsit! Episodul de față este o continuare a eforturilor mele de a merge spre zonele muzicale ale acestei industrii românești, care nu au fost bătute prea mult în contextul culturii pop. Desigur, muzica clasică, muzica cultă este de ceva ani în atenția tuturor genurilor muzicale și aici vorbesc despre anii 90-2000 când muzica rock mai întâi a găsit de cuviință să meargă spre acest melanj sonor al instrumentelor moderne alăturate sunetului unei orchestre sau ansamblu instrumental. Mai apoi a devenit o modă – cee ace însemna că dacă ești un artist cu adevărat serios, trebuie să ai fie un show cu orchestră, fie măcar câteva viori pe scenă. Nu mă întelegeți greșit, iubesc când aceste combinații sunt realizate cu cap, cu ureche, cu respect și pricepere. Dar, muzica cultă nu e despre asta. Este, bineînțeles, în continuare considerată muzica cea mai înaltă. Printre cele mai complexe forme de artă create vreodată se află capodoperele muzicii clasice și o explorare a marii muzici poate începe de oriunde, atât timp cât ai un ghid de nădejde. Ca împătimit de muzică de când mă știu  mi- am dorit să îmi fac timp să mă afund în a explora cu cap și coadă muzica clasică. Niciodată nu am avut suficient timp... Și atunci, pentru că nu am uitat dorința asta și pentru că am găsit oportunitatea ideală de a avea un ghid și propria lui poveste să-mi îndrume pașii, am pornit la realizarea unui nou episod din seria Music Matters, pentru că muzica clasică contează cu adevărat!

Jingle

Omul cu care am ales să vorbesc are, pe lângă calitatea de a fi un cunoscător atent, pasionat și la zi, mai are una care ne leagă – este om de radio. Cristina Comandașu, manager general Radio România Muzical, a acceptat să purtăm o discuție despre transformarea ei din muzician în om de radio, despre muzica clasică și despre radio. Bineînțeles și despre multe altele ce țin de prezent și modul în care consumăm această muzică. 

Jingle

Pe Cristina am cunoscut-o în anii de revista Sunete, un magazin generalist de muzică, la care, redactor-șef fiind, mi-am dorit să am și o pagină de muzică clasică, însă într-o prezentare mai fresh. Și am apelat la ea, îndoit fiind că un om din zona asta – considerată de multe ori scrobită și mai greu accesibilă – va avea disponibilitatea să povestească cu simpli mireni, ca să zic așa. Dar, dimpotrivă, Cristina s-a arătat interesată și am colaborat foarte bine cred că undeva la 2 ani, dacă nu mă înșel. Am învățat multe din acele texte și m-am bucurat teribil să am în paginile revistei info la zi și livrat întotdeauna la timp. Cei care ati coordonat lucruri, știți ce important este... Astfel că, după vreo mulți ani (cred că 10) am reapelat-o pe Cristina Comandașu pentru a-i propune o discuție despre ea, radio si pasiunea ei. Recunosc, sunt un ascultător avid de Radio Romania Muzical și am considerat că este o oportunitate să aflu și elemente din bucătăria celui mai under-rated post de radio. Și am aflat lucruri cu adevărat interesante pentru un radio geek. 

Jingle

Astfel că la începutul acestui an, am avut această discuție pe care am editat-o și am pus-o într-o formă sper plăcută urechii, construind un nou episod din seria celor dedicate oamenilor a căror viață și activitate publică se confundă cu pasiunea pentru muzică și cu dorința de a eleva un public ce nu pare să evolueze prea grozav in this day and age. 

Dar, să nu cădem în butoiul cu melancolie și pulbere, ci să pornim la drum. În cele ce urmează, Cristina ne face un scurt tablou al propriei deveniri din om de muzică în om de radio. 

01-Cristina Comandasu Scoala si intrarea in Radio si primii ani de radio

Dap, exact așa arată un debut de carieră în radio... nu orice debut, desigur, al unui om care a rămas să schimbe radical locul lui de muncă, care a luat decizii informate, bazate pe contextul social-cultural. Trebuie să recunosc, întotdeauna mi s-a părut ireal faptul că există un post de radio strict muzical-cultural, care să nu se aplece gusturilor unei societăți în cădere din punct de vedere al culturii muzicale autentice. Și acest post se ambiționează să își facă treaba, ghidat de o mână sigură și deja foarte experimentată. Este un radio despre care, în lumea mea, nu prea se vorbește, mulți trăiesc cu impresia că este un post ținut de dragul artei, pentru câțiva pasionați. Ei bine, aici am vrut să ajung. Lucrurile arată altfel și cifrele despre care vorbea Cristina la începutul anului arată niște tendințe f interesante – oamenii încep să se îndrepte din ce în ce mai mult către această muzică, către acest post de radio. Despre modul în care se făcea radio la Muzical, când Cristina a ajuns acolo, despre schimbări și istorii personale vorbim în cele ce urmează.

01-La doujapte de ani cel mai tanar manager  post elitist  popular de radio cu cifre duble

Așadar, poate printre voi, cei care ascultați acest podcast, pe unii vă știu personal, poate vă dă ghes discuția asta de a pătrunde în lumea acestui unic post de radio.. Așa cum probabil știți, ca fost om de radio, ca podcaster și ca pasionat de vocea umană, de obicei, când sunt în preajma oamenilor de radio cu cunoștințe și experiență în acest domeniu, nu ezit să intru în detalii – deoarece cred cu tărie în continuare că radio-ul este cinema pentru urechi și că tu esti propriul responsabil cu imaginea slash imaginația. De aceea intru în detalii. Pentru că iubesc ideea de radio. Iar acum o întreb despre cum a gândit structura și programul Radio românia Muzical. De asemenea, dacă vreți să înțelegeți care este diferența dintre un radio dj la un post oarecare și unul la RRM, veți afla tot de la Cristina.

02-Despre structura emisiunilor de radio si diferenta dintre dj de radio si realizator

Și aici, aș vrea să ne întoarcem puțin la informația asta, care era actuala la debutul anului – această felie de piață din audiența radio – este una dintre cele mai mari înregistrate vreodată de RRM. Poate cea mai mare. Și de aceea am vrut să înțeleg mai multe de la Cristina despre cum s-a întâmplat asta.

Despre market share muzica clasica audienta munca si valori

Buuun., acum că am ieșit din zona asta a profesiei, pe care, vrem nu vrem trebuie să o spunem – Cristina este parte din elita oamenilor de radio din românia prin dedicarea și rezultatele muncii ei. Însă, după cum știți, mie îmi place să înțeleg omul din fața mea cu toate aspectele personalității lui, de aceea următoarele fragmente vin să contureze cu elemente din viața și alegerile pe plan personal legate de traiectoria Cristinei. Mai întâi, haideți să ascultăm ce anume mai ascultă pe lângă muzică cultă, Cristina Comandașu. 

Modern talking din ungaria bunica pianul soundtracks jazz crossover auditiile mele personale erau mozart beethoven am realizat ca vreau clasica

Zipper

Eu stiu f bine ce inseamna cariera am vrut familie dar colegii mei - tot artisti - sunt pe scena zi de zi si se adreseaza zecilor de mii

Zipper

De asemenea, dacă ați mai ascultat această serie, știți că am întotdeauna curiozitatea de a-i întreba pe invitații mei să vorbească despre oameni din același domeniu, care i-au influențat, mentori, etcaetera. Cristina nu are asemenea exemple, în schimb, are nume de oferit din lumea muzicienilor.

Oamenii din domeniu care te-au inspirat diferente mari de istorie

Zipper

Nu pot mentiona niciun jurnalist muzical muzicieni muncitori generatiile noi si mediul de lucru la RRM

Zipper

La final, o ultimă întrebare, cea mai largă, dacă vreți – ce înseamnă muzica pentru Cristina Comandașu?

Ce inseamna muzica pentru tine

Ei bine, am ajuns și la finalul acestui episod. Ca de obicei, mulțumesc invitatei mele care m-a primit cu căldură în studiourile RRM pentru această discuție – moment interesant pentru un iubitor de radio care ajunge prima oara la acest post istoric – îi multumesc de asemenea lui Sixu, adică Sergiu Mitrofan de la byron pentru soundtrack-ul original și Ramonei Cojocaru de la Thymecat Recordings pentru mixul jingle-ului de debut. Și vouă, care stați pe aproape. 

Până la următoarea întâlnire, ascultați muzică cultă și lăsați industria pe seama noastră!