Industria Muzicala
Podcastul Industriei Muzicale din Romania. O serie de podcasturi dedicate industriei muzicale din Romania, cu un ochi atent si pe cea regionala, europeana si globala – pentru ca de ceva vreme suntem conectati prin ițe audibile, dar de multe ori invizibile cu cele mai indepartate colturi de lume. Dar, evident, pornim la drum cu lentila pe Romania, pe industria muzicala autohtona, insa, de data aceasta tragem cortina si intram in backstage, in camera de productie, in birourile caselor de discuri si ale organismelor de monitorizare a scenei muzicale, vorbim cu oamenii care, practic, sunt cei ce influenteaza si pun in functiune acest mecanism complex pe care il numim industrie a muzicii. Deci artistii vor fi pe planul secund, insa vor fi si ii veti auzi vorbind despre lucruri despre care au asa de rar ocazia sa le dezbata, platforme publice care sa ofere ocazii de gen fiind cvasi-non-existente.
Industria Muzicala
E14 Building Blocks - Chopsticks (HaHaHa Production, RomDrops).mp3
Episodul de azi este dedicat primului interviu în cadrul acestui podcast, realizat cu vreun an în urmă, pe care l-am lăsat mai la urmă din niste considerente de rotire a mai multor case de productie, dar abia așteptam. Deci, ca și un mic avertisment, unele lucruri sunt specifice primăverii din anul trecut, însă grosul discuției are în vedere lucruri imuabile și la fel de adevărate atunci, acum și mult timp de acum încolo. Asta și pentru că Vladimir Coman-Popescu aka Chopsticks, producătorul HaHaHa Production este un tip smart, lucid și cu un fel de self-awarness care mi-a indicat încă de la început că o să fie o discuție cu adevărat interesantă și antrenantă.
https://www.facebook.com/industriamuzicalapodcast/
https://www.youtube.com/@Industria_Muzicala_Podcast
https://www.instagram.com/industria_muzicala_podcast_hub/
https://www.tiktok.com/@industriamuzicalapodcast
https://www.threads.net/@industria_muzicala_podcast_hub
https://lnkfi.re/IndustriaMuzicalaPodcast
Vladimir Chopsticks – Industria Muzicală podcast
Hai salut și bine că vă regăsesc și de data asta în cadrul podcastului pe care cu sârg – dozat în spike-uri – ce-i drept, îl produc pentru curioșii ce se uită la o bucată muzicală și simt imediat dorința de a știi detalii, de a da zoom la elemente, de a avea the big picture pentru a intui rețeta. Cel puțin, când ies din cămașa de jurnalist muzical, asta mă tentează și ma motivează.
Ne-am întors la seria dedicată producătorilor muzicali, pe care am numit-o simbolic și intenționat – the building blocks – o serie în care vorbim cu acești zidari care construiesc tot felul structuri sonore și, atunci când sunt dublați și de un arhitect cu viziune și eventual și de un inginer constructor dedicat – mă iertați cu trimiterile către construcții, dar mă amuză – deci când alături de zidarul muncitor îi aducem și pe arhitect și inginer – păi atunci ies catedrale de sunet. Asta cred eu că unii producători fac. Și de aceea îi vizitez cât de des pot.
The Building blocks jingle
Episodul de azi este dedicat primului interviu în cadrul acestui podcast, realizat cu vreun 1 în urmă, pe care l-am lăsat mai la urmă din niste considerente de rotire a mai multor case de productie, dar abia așteptam. Deci, ca și un mic avertisment, unele lucruri sunt specifice primăverii din anul trecut, însă grosul discuției are în vedere lucruri imuabile și la fel de adevărate atunci, acum și mult timp de acum încolo. Asta și pentru că Chopsticks, producătorul HaHaHa Production este un tip smart, lucid și cu un fel de self-awarness care mi-a indicat încă de la început că o să fie o discuție cu adevărat interesantă și antrenantă.
Bine ai venit in Ind Muz jingle
Prin Aprilie anul trecut porneam la drum cu această serie și ma găseam la capătul Bucureștiului, unde, în incita unei uzine uriașe dezafectate și repopulată cu alte business-uri, se află și birourile de producție HaHaHa. Era evident că mă aflu într-o zonă de Producție, fie că aici se făceau țevi și locomotive, fie că acum se fac niște structuri mai firave în concret, dar oțel în radio/online și pe discuri – oamenii arată că they mean business. Music business. După ce am trecut prin holul din care uși simple și antifonate dădeau către un univers sonor, ajung în cel al lui Vladimir, cunoscut atât ca și artist, cât și ca producător sub numele de Chopsticks. Care, după ce montează două microfoane și dă rec, se așază comod și spargem gheața small-talk-ului de început, după care purcedem la a afla fiecare ce e în mintea celuilalt – e adevărat, mai mult eu, dar cred că evaluarea a fost de ambele părți. Și cred că ne-a plăcut ce am văzut. Cred că o să vă placă și vouă – aici avem mai mult dialog, pentru că în acea zi eram vorbăreț.
Hai să intrăm în pâine cu câteva detalii legate de invitatul nostru și începuturile lui. Ah, și să nu uit, pentru că avem așa o muzică faină de ascultat din partea artistului Chopsticks, am decis ca în acest episod să integrez și niște piese de lo-fi hip-hop, ceva chill pe fundalul vocii lui Chopsticks, ca să vă dau un gust al muzicii pe care o produce și consumă în propria-i intimitate. Și, ca să începem din start cu un oximoron, acum după ce v-am spus cu ce muzică se dă în timpul liber, ia să auzim cu ce muzici a început să se învelească de mic și cum a continuat în primele contacte cu muzicile de trupă de data asta.
01-1. metale grele Cradle of filth - baby sleep -ul meu sunt metalele
zipper
02-2. Am fost in vreo 20 de trupe - generatia mea a facut productie de nevoie - Burial album, imperfectiuni umane pe computer
Zipper
Da, încă mai există oameni care nu prea au înțeles cum e cu ghilimele – calculatoru si ce muzica face el (adică oamenii pricepuți cu el). Aici insist un pic, pentru că percepțiile eronate, incomplete persistă și azi la fel de bine ca acum 10 sau chiar 20 de ani. Până la urmă contează cu ce faci muzică? Și cum o faci? Revenim la analogic și instrumente reci exclusiv? Și, până la urmă ce e important în tot acest proces? Multe întrebări, la care Vladimir lămurește.
03-3. micile erori -intoarcere la radacina - nu conteaza important e sa iti dea - fiecare cu fixul lui eu fac sample-urile mele - imp e sa iti dea
Zipper
04-4. Alea care nu imi dau sunt hituri - sunt oameni care stiu intuitiv - eu nu stiu cum se face un hit - imi spun ei si de multe ori au dreptate
Zipper
Ca și un pic de context, m-am dus la întâlnirea asta cu o întrebare amatoricească aparent, despre rețeta unui hit și încă din primele clipe Vlad a ținut să mă lămurească că nu știe nimic pe subiectul ăsta. Așa că iată că am adresat și elefănțelul din studio, cu promisiunea că îl mai deranjăm un pic mai încolo, la o altă întrebare. Deci, cum se spune la Ha, trebuie să îți DEA. Dar, acum îl întreb de cât de autentic poate fi un producător în munca lui – ca să îi DEA - și în contextul unei producții mai mult sau mai puțin pe bandă rulantă, în industria de mainstream music, ce rol are un producător? Și mai exact, veți mai auzi ce face un producător, care sunt atuurile unui producător bun și mai apoi cât de multe din toate astea se potrivesc profilului profesional din industrie.
05-5. Asta cu autenticitatea in contextul unei industrii e tricky - artistul e regizorul - sticle alcool xanax record - you gotta make it work
Zipper
06-6. ce face un producator, amplifică adaugă - nu stiu - uite cazul lui cazan - care iubeste pop-ul ce face si are instinct - ceea ce eu nu sunt
Zipper
07-7. ce face un producător - varianta scurta si varianta lungă
Zipper
Mi-a plăcut detaliile în care a intrat pentru a desena o imagine completă a setului de skilluri pe care trebuie să le aplice un producător bun, care înțelege atât genul și muzica în sine, cât și omul din fața lui, artistul căruia să îi stimulezi talentul și creativitatea. Parcă arată un pic altfel meseria asta când te uiți la ea așa... Buun, un alt lucru care e un semn de inteligență este acest self-deprecation, această conștientizare că funcționezi într-un fel, că ai limitele x si y, că ai unele calități și nu le ai pe celelalte și că trebuie să îți găsești plăcerea în lucrurile pe care le controlezi – așadar lucrurile astea sunt detalii ce țin de continuitatea în meserie, dar și în a avea bucurie din ceea ce faci. Și cred că toate astea se regăsesc limpede expuse de Vladimir mai ales când vorbește despre ce înseamnă pentru el succesul.
8. Eu nu am gustul necesar sa fac hituri - daca fac e ca am ascultat de cine trebuie - am blocat dorinta de a face hituri - placere din actul creativ i
Zipper
10. Ce este succesul - eu sunt mai under the radar - 3 chestii mentionabile - am lucrat cu Mogwai
Zipper
Ok, l-am trecut prin furcile caudine, am smuls trei lucruri despre care și eu ma declar încântat și trecem ca gâsca prin apă către un subiect care a apărut natural în discuția cu fiecare producător cu care am vorbit, deoarece Inteligența artificială – căci despre ea este vorba – poate, teoretic să fure multe joburi – ce face AI-ul și cum îl vede integrat sau nu în procesul de music production.
9. despre AI - tot oamenii sunt baza inteligentei artificiale - nu a iesit nimic exceptional - dar in spatele AI sunt tot oameni care au invatat sa folosea
Zipper
Revenind la ce a învățat din experiența cu muzica de până acum, în special despre producție muzicală și ce sfaturi dă pentru cine vrea să facă meseria asta, plus un caz celebru de artist care îți pune răbdarea și calmul la încercare – chestiuni din viața reală de producer – în cele ce urmează.
11. abilitatea de a nu lua lucrurile personal - rabdarea - cazul steve aoki - m-am retras in sound design si my own music
Zipper
Și sper că ați aruncat o ureche și pe sub vocea lui Chopsticks – și eu zic că sună!
Bun, am ajunsi la ultima întrebare, îl invit pe Vladimir să povestească puțin despre ce muzică face el în timpul liber, pentru sufletul lui.
12. in ce zona te duci cand esti tu cu tine - despre albumele de lo-fi hiphop - succesul lor pe spotify fara promo
Cu siguranță cifrele lui Chopsticks arată diferit la un an după discuție – nu aveți de făcut decât să mereți pe Spotify și să dați o ureche, un follow și ce mai vreți. Lucru pe care, îl puteți face și în cazul acestui podcast. El este util dacă ajunge la cei curioși de subiectele pe care le dezbat aici cu specialiști din domeniul muzical. Suntem o comunitate și vă provoc să o lărgim cu un simplu share la un om care știți voi că ar percuta. Un singur share și am plecat în grabă, că mai am niște interviuri foarte faine de editat și niște recenzii de făcut pe canalele obișnuite de texte, poze, video and all that jazz. Îi mulțumesc lui Sergiu Mitrofan pentru coloana sonoră, lui Vladimir pentru vorbe și timp și vouă, că nu vă opriți la prima barieră, când vine vorba de a pătrunde în lumea profesioniștilor din muzica românească.
Până la episodul următor, ascultați muzică bună și lăsați industria pe seama noastră!