Industria Muzicala

E13 Industria X.0 - George Moțoc (radio podcaster, analist muzical)

George Durbalau / George Moțoc Episode 13

Cu George Moțoc, invitatul din acest episod m-am întâlnit pe Facebook, el locuind în Canada de vreo 20 de ani. George este unul dintre acei pasionați de muzică, implicat în viețile profesionale ale unor artiști apropiați lui și nu numai, om de radio și IT wizard. Da este un IT-st pasionat de muzică și aceste două dimensiuni combinate au ca rezultantă un pachet de servicii pe care le oferă diferiților artiști combinând forța unor platforme de platforme (va explica el despre ce este vorba) și pura lui curiozitate pentru a revela informații foarte interesante din social media, utile oricărui artist, indiferent în ce etapă de dezvoltare este. Înainte să îl las să se prezinte și să aflăm ce face mai exact, vă mai dau câteva informații – este ziarist, blogger din Baia Mare, moroșan adicătelea, are emisiuni de radio și în genere este un pasionat al festivalurilor de muzică și al tehnologiilor noi, care sapă date. Mai apoi invitatul meu le oferă ca informație acționabilă. Așadar, bine te-am regăsit în Industria Muzicală și hai să îl cunoaștem pe George Moțoc. 

Support the show

https://www.facebook.com/industriamuzicalapodcast/
https://www.youtube.com/@Industria_Muzicala_Podcast
https://www.instagram.com/industria_muzicala_podcast_hub/
https://www.tiktok.com/@industriamuzicalapodcast
https://www.threads.net/@industria_muzicala_podcast_hub
https://lnkfi.re/IndustriaMuzicalaPodcast

George Motoc Industria X.0

 

Salutare si bine v-am regasit. Au trecut vreo trei luni in care am luat o pauza pentru lucruri personale, ca mai este nevoie si de asa ceva, si iata, reiau seria de podcast audio cu un nou episod din rubrica 

Jingle Industria X.0.

După cum povesteam și în episoadele precedente, aici povestim despre cum tehnologia interactioneaza cu muzica si cum o transformă – de la cum se face până la cum se consumă. Ca și cal bătrân ce mă aflu, ce asculta muzică pe casetă la începuturi, pentru mine aceste schimbări radicale în ecuația artist-muzică-ascultator sunt importante și imresionante, și asta văzând doar la mine cum s-a schimbat modul de consum si apetitul pentru muzică. Iar la asta cu apetitul, trebuie să spun că, jungla asta muzicală (undeva la 8 milioane de piese lansate zilnic pe Spotify) îmi taie serios pofta pentru noutate și mă bagă în pattern-uri și cercuri vicioase în care mă întorc cam la aceeași artiști... probabil că este și vârsta – se spune că de la 35 de ani încolo începem să ascultăm din ce în ce mai puțină muzică nouă. Așadar, aceste discuții și explorări cu oameni pasionați sau direct din domeniu, mă ajută mai întâi pe mine să clarific, cum pot folosi tehnologia pentru a evita debusolarea și blocajul în fața miriadelor de informații și noutăți.

Jingle Bine ai venit in Industria Muzicală

Cu George Moțoc, invitatul din acest episod m-am întâlnit pe facebook, el locuind în canada de vreo 20 de ani. George este unul dintre acei pasionați de muzică, implicat în viețile profesionale ale unor artiști apropiați lui și nu numai, om de radio și IT wizard. Da este un IT-st pasionat de muzică și aceste două pasiuni combinate au ca rezultantă un pachet de servicii pe care le oferă diferiților artiști combinând forța unor platforme de platforme (va explica el despre ce este vorba) și pura lui curiozitate pentru a revela informații foarte interesante din social media, utile oricărui artist, indiferent în ce etapă de dezvoltare este. Înainte să îl las să se prezinte și să aflăm ce face mai exact, vă mai dau câteva informații – este ziarist, blogger din Baia Mare, moroșan adicătelea, are emisiuni de radio și în genere este un pasionat al festivalurilor de muzică și al tehnologiilor noi, care sapă date și le oferă ca informație acționabilă. Așadar, bine te-am regăsit în Industria Muzicală și hai să îl cunoaștem pe George Moțoc.

01-Intro Motoc

Da, industria muzicală ne-a adus împreună – tizul meu a descoperit pagina de facebook și podcastul, m-a abordat și am descoperit rapid că avem interese și know-how ce se intersecteaza în mai multe puncte. Un serendipity, ar spune unii. Dar, să nu îl intrerup.

05-Camera funerara - ma ocup de fapt cu IT

Zipper

04-Site personal si modul in care vin artistii catre el

Zipper

Buun, dar, mai exact, cum arată acest mănunchi de servicii pe care le oferă și de la ce a pornit?

02-Am prieteni artisti  - serviciile oferite - e fascinant

zipper

Așa mi s-a părut și mie, fascinant. Dar, bineînțeles, povestea nu se limitează doar la cele menționate mai devreme. Fiind ancorat în această zonă a tehnologiei informaționale, George își folosește experiența și curiozitatea pentru a descoperi noi moduri în care poate îmbogăți buchetul de servicii, de data asta cu lucruri de ultimă oră, să-i spunem așa...

03-Lucrez cu un serviciu danez - artisti care vin din Ro si afla ca e mai bine in alte tari decat canada

Zipper

06-ma duc la conferinte si caut startups pe music tech - chartmetric platforma de platforme  - social media graphs

zipper

Exact, așa ajungem la subiectul principal care mi-a atras atenția – respectiv ce tip de informații poți obține – adică data care îți poate ghida mișcările artistice – turnee, categorii de ascultători și multe altele. Totul oferit în forme grafice prietenoase și clare. Avem și niște studii de caz foarte interesante zic eu, hai să înțelegem mai întâi exact ce face acest tip de platforme de platforme.

07-ce face o platforma de platforme - ce poti monitoriza si cu ce usureaza munca artistului

Zipper

Bun, platforma îți dă date. Aici avem ranking și alte informații care vin de-a gata. Dar mai trebuie să știi – așa cum ne învață, mai nou inteligența artificială, cum să întrebi, ce să întrebi și cum să interpretezi acea informație. Până una alta, dacă stăm să ne gândim, asta face u  jurnalist on a daily basis, ia o informație și o pune în context, explicând-ui relevanța. Și cu aceste gânduri, hai să vedem niște analize ce par străine de atenția focusată a consumatorilor de muzică și social media din țară, dar foarte relevante, ținând cont că, exact cum spune și George, nu poți vorbi de industria muzicală ignorând bucăți importante din ea – cum ar fi muzica de sărbători sau muzica populară, chiar manelele și impactul lor asupra consumatorului, a artistului și a industriei overall. Un caz cu adevărat interesant este de exemplu Paul Surugiu Fuego. Despre care pornisem să povestesc cum a avut revelion dedicat pe TVR2, la cea mai recenta trecere dintre ani. 

09-Fuego nu e doar personaj TV - Hrusca si paula selling studii de caz

Zipper

10-Daca faci parte din ind si nu discuti despre populara si manele pierzi - jador si altii - articolul urmator

Zipper

Suntem pe la mijlocul episodului, hai să vedem cum arată niste studii de caz, cu această tehnologie generând informație cât cuprinde. Vorbim despre Dirty Shirt și evoluția lor pe scenele de afară. Îi dau microfonul din nou, lui George Moțoc.

11-Case study despre Dirty Shirt - cel mai bun export rock romanesc –

Zipper

Mergem mai departe cu diferențierea artiștilor care cântă pentru diasporă și cei care țintesc un appeal global. Luăm la întâmplare cazul Innei și apoi trecem la un studiu de caz poate cunoscut vouă, celor care ați mai aruncat o ureche înspre acest podcast, respectiv cazul RomDrops, colaborarea producătorilor Hahaha Porduction și a celor de la Milk&Honey, cum ar fi celebrul Oak Felder. Așadar nu artiști, ci producători care ies pe piața externă.

12-Case study Romdrops - Iamtongi - piesa the voice - exportul de muzica poate face asta

Zipper

Ok, tot vorbim de vest, de Occident, este într-adevăr un focus obsesiv al poate generațiilor noastre, însă George ne propune să ne uităm și spre est, spre Orient, pentru a vedea care sunt artiștii români cei mai ascultați dincolo de Marea Neagră.

13-Case study Tharce records Cristian Tarcea - romanii in est

Zipper

Un alt mod în care informația – adică big data – te poate ajuta ca artist este acela în care afli cu ce branduri te potrivești. Deci vorbim acționabil despre cum poți să te apropii și să abordezi companii cu care ești compatibil. Pe final, George Moțoc își expune următoarele direcții de interes, asta pentru că sperăm că am stârnit un pic de curiozitate legată de ce face și ce poate să facă un ITst pasionat de muzică și curios să afle insight-uri inedite asupra unor părți ale industriei muzicale românești – în țară sau afară.

14-Ce branduri se potrivesc cu artistul sau publicul - vreau sa explorez jazz si clasic si sa iau la analiza cate un artist

Zipper

Sper că v-am convins să accesați pagina lui George, și-anume georgemotoc.com, acolo unde îi puteți contracta și serviciile. Mie cu siguranță mi-a deschis ochii în ceea ce privește diversitatea informației pe care o minează, utilitatea ei și, cum spuneam, lucrurile concrete și acționabile pe care le poate recomanda unui artist al cărui focus este muzica și nu managementul propriuzis al turneelor, al expunerii online și al colaborărilor profitabile. Un întâlnire inedită cu un pasionat de date și muzică a creat acest podcast – poate că nu este un moment de serendipity doar pentru mine ci și pentru voi, care descoperiți ca și mine lucruri noi, faine și utile. 

15-MULTUMIRI SI aprecieri

La final, pentru că nu prea obișnuiesc să fac asta, am lăsat și câteva impresii ale lui George legate de podcastul și omul care vi-l livrează, adică eu, deoarece cred că sunt sincere și îmi oferă și mie un pic de benzină pentru următoarele episoade – ele fiind expresia unui interes care nu se bazează decât pe curiozitatea și dorința de a mă conecta cu oameni mișcați de aceleași lucruri, pentru ca ma apoi să le dau mai departe în eter, pentru a putea ateriza pe minți ce au nevoie ca și mine, de interacțiune auditivă și informațională.

Ca întotdeauna, vă mulțumesc pentru aceste minute, îi mulțumesc lui Sergiu Mitrofan pentru coloana sonoră – btw, byron, al cărei clăpar este, urmează să lanseze un concert simfonic, mergeți de-l căutați după 26 Aprilie. Și îi mai mulțumesc lui George pentru disponibilitate. Dacă vreți să intrați în contact cu mine, aveți adresa de facebook – industria muzicală podcast, pagina mea personala, George-Ovidiu Durbalau și restul de canale unde vă ascultați podcasturile, vă priviți pozele sau videourile. Vorba lu depeche mode – reach out and touch ...me! Să aveți o primăvară cu sunete din cele mai potrivite cu starea voastra! Până la episodul următor, ascultați muzică bună și lăsați industria pe seama noastra!